środa, 2 maja 2012

Zdrowy Tryb Żywieniowy


Widząc mojego kolegę, który zawsze je ile chce – zupełnie bez ograniczeń, tłuste, kaloryczne, a nawet kilka razy w tygodniu fastfoodowe jedzenie typu KFC, nie mogę uwierzyć w to jak łatwo pozostaje chudy. Nie liczy kalorii, nie ma szczególnych ograniczeń żywieniowych, je to na co ma ochotę nie przejmując się ew. tyciem. Uprawia sport od czasu do czasu, kilka razy w miesiącu koszykówka, kilka razy w roku wypad w góry. Nie jest to intensywny i systematyczny trening, mimo to wciąż zachowuje idealną wagę. Niestety nie wszystkim nam matka natura dała dała taką możliwość, wspomniany powyżej przykład to dość nietypowy wyjątek. Ja niestety należę do sporej większości osób, które regularnie muszą dbać o dietę.
Przez odpowiednią dietę i ruch zapewniamy sobie nie tylko lepszy wygląd zewnętrzny, ale także poprawę zdrowia i samopoczucia.
Podczas odchudzania należy zawsze mieć na uwadze to, że nie możemy głodzić naszego organizmu, lecz dostarczać mu dużo zdrowej energii. Niezdrowe produkty jakich dotąd używaliśmy w kuchni, tłuste i kaloryczne, powinniśmy zamienić na zdrowe, ale smaczne – tak aby nie zniechęcić się szybko do zdrowego trybu życia,
Zdrowy tryb życia to przede wszystkim ruch na świeżym powietrzu lub w siłowni. Jeśli jest ku temu okazja powinniśmy zamieniać samochód na rower i spokojnie spacerować. Osoby, które są bardzo zdeterminowane powinny w szczególności wygospodarować czas na poranny trening, przysiady, brzuszki, pompki, który wywoła rozruch organizmu i dostarczy energii na resztę dnia. Po porannym joggingu powinniśmy zapewnić sobie zdrową dawkę witamin. Zamiast deseru w formie słodyczy lepiej jest zjeść świeże owoce lub zrobiony z nich sok bez dodatku cukru, który będzie pożywny i zdrowy.
Przygotowując obiad, powinniśmy ograniczyć produkty o wysokiej zawartości tłuszczu. Pyszne sezonowe sałatki, przygotowane ze świeżych warzyw nie zalewajmy śmietaną lecz doskonale pasującym do nich sosem vinegret. Wyrzućmy ze swojej diety biały chleb i słodkie kolorowe napoje.
Przy nakładaniu sobie posiłku wybierajmy mniejsze talerze, dzięki temu skończymy szybciej jeść i to będzie dla nas oznaka końca posiłku. Jedzmy często, ale w małych ilościach. Pamiętajmy o tym, że lepiej jest jeść w tedy kiedy jest na to pora, a nie w tedy kiedy jesteśmy głodni, ponieważ w tedy zjemy znacznie więcej. Unikajmy wieczornych ciężkich posiłków, z którymi nasz organizm będzie musiał się męczyć przez całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz