Czy wiesz,
co jeść, by marzenie o długiej młodości było proste do zrealizowania? Nie?
Koniecznie zastosuj już dzisiaj wskazówki żywieniowe, które pozwolą Ci zachować
piękny wygląd nawet w jesieni wieku.
Okazuje się
bowiem, że są produkty, które pozwalają na długo zachować gładką i napiętą
skórę oraz ukryć piętno pozostawiane przez nieubłaganie mijający czas. Jedzenie
ich wspiera działanie większości zabiegów, którym poddajemy się w salonach
kosmetycznych i fryzjerskich. Pomaga również zaktywizować działanie suplementów
diety. Przeczytaj, co warto jeść, by nie musieć się martwić mijającym czasem.
Awokado
W naszej
szerokości geograficznej awokado może nie jest najpopularniejszym owocem,
jednak bogaty asortyment dostępny niemal w każdym większym sklepie
samoobsługowym pozwala kupić ten owoc o każdej porze dnia oraz roku.
Awokado
jest zdrowym źródłem tłuszczy jednonienasyconych, które zmniejszają ilość złego
cholesterolu w organizmie, dostarczają cennej witaminy E, która zmiękcza skórę
oraz dogłębnie ją nawilża.
Ananas
Bardzo
popularny owoc dostępny w wersji surowej oraz w zalewie w puszce. Jest cennym
źródłem witaminy C, miedzi, potasu oraz kwasów organicznych. Warto go włączyć
do diety, ponieważ nawilża i ujędrnia skórę. Doskonale radzi sobie w walce z
cellulitem.
Brokuły i
kalafior
Warzywa te
wraz z kapustą to dary natury znane z tego, że doskonale radzą sobie w walce z
rakiem oraz eliminacją toksyny z organizmu. Najlepiej na organizm wpływa
spożywanie tych warzyw surowych lub lekko ugotowanych. Nie poleca się długiego
gotowania (chyba, że wybierze się gotowanie na parze), bowiem proces ten
pozbawia warzywa cennych enzymów, które są niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu.
Orzechy
Orzechy to
smaczna i zdrowa przekąska, która może nasycić lekki głód i która pozytywnie
wpływa na funkcjonowanie organizmu. Orzechy można spożywać samodzielnie, jako
dodatek do mięs, sałatek, kremów, czy ciast. Są cennym źródłem witamin,
nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i antyoksydantów.
Ciemne
jarzyny
Ciemne
jagody i jarzyny są cennym źródłem flawonoidów. Flawonoidy to nic innego jak
silne przeciwutleniacze, czyli substancje znanego z tego, że przeciwdziałają
starzeniu się skóry, likwidując niekorzystne działanie wolnych rodników. Mają w
swoim składzie również witaminę C, która poprawia funkcjonowanie układu
odporności, chroniąc organizm przed wpływem niekorzystnych substancji,
zamykając jego barierę przed wirusami oraz bakteriami. Mając to wszystko na
uwadze, warto sięgać po jagody jako po zdrową i smaczną przekąskę.
Autorem
artykułu jest miroslawa63
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz