AZS może być jednym objawem alergii pokarmowej. W pierwszej
kolejności podejrzenia padają na mleko krowie. Dziecko karmione mlekiem
sztucznym dostanie mleko sojowe (Bebiko sojowe, Humana SL, Isomil, Prosobee,
Bebilon sojowy) lub mieszankę mlekozastępczą (Nutramigen, Bebilon Pepti,
Bebilon Amino). Mieszanki te nieładnie pachną, są też niesmaczne – niektóre
dzieci nie chcą ich pić, ale są też takie, które się nimi zajadają ze smakiem.
Mój
Kuba zaczynał od mleka sojowego Isomil, na początku nim pluł, zmniejszyłam więc
ilość miarek, dodawałam mu do niego kaszkę smakową i Sinlac (kaszka z Nestle na
bazie ryżu i mączki chleba świętojańskiego). Potem stopniowo zwiększałam ilość
sypanego mleka, aż do zalecanej ilości.
Po
jakimś czasie mleko to przestało nam służyć – Kuba miał bardzo suchą skórę –
zmieniliśmy je na Humanę SL. Muszę przyznać, że było ono dużo smaczniejsze, ale
z niego też musieliśmy zrezygnować. Nutramingen nam zupełnie nie służył (dziecko
miało problemy z brzuszkiem). Ostatecznie przyjął się Bebilon Pepti.
Sytuacja
się komplikuje, gdy dziecko jest karmione piersią – razem z pokarmem matki
dziecko dostaje alergeny, które zjadła jego rodzicielka. W takiej sytuacji
lekarze zalecają matce karmiącej przejść na dietę eliminacyjną i unikać
najczęstszych alergenów.
Dietę
eliminacyjną wprowadza się po to, by organizm ‘zapomniał’, że dany produkt go
uczula (to duże uproszczenie, ale o to w gruncie rzeczy chodzi).
Dieta
eliminacyjna polega na tym, że matka karmiąca (i/lub dziecko) odstawia
wszystkie podejrzane produkty, a zostawia rzeczy potencjalnie najmniej
uczulające. Na efekty diety należy poczekać 2-3 tygodnie – tyle potrzeba, aby
organizm oczyścił się z alergenów. Po tym czasie skóra powinna się wygładzić, a
wysypka zniknąć. Jeśli jednak zmiany skórne nadal się utrzymują, oznacza to, że
dziecko nadal otrzymuje w pokarmie coś, co mu szkodzi lub uczula je coś z
powietrza. W takim wypadku należy dalej szukać winowajcy i jeszcze raz
przyjrzeć się diecie, ze specjalną dbałością o szczegóły.
Podstawowe alergeny
Do
najczęstszych alergenów zaliczamy:
* mleko krowie i jego przetwory
* jajka kurze
* ziarna zbóż zawierające w otoczce gluten
* orzechy, w tym orzechy arachidowe, ziemne, włoskie, a także wiórki kokosowe
* soja i produkty sojowe
* niektóre owoce
* miód
* warzywa
* kakao i czekolada
* ryby, skorupiaki
* konserwanty i barwniki
* zioła
* laktoza
* jajka kurze
* ziarna zbóż zawierające w otoczce gluten
* orzechy, w tym orzechy arachidowe, ziemne, włoskie, a także wiórki kokosowe
* soja i produkty sojowe
* niektóre owoce
* miód
* warzywa
* kakao i czekolada
* ryby, skorupiaki
* konserwanty i barwniki
* zioła
* laktoza
Mleko krowie i jego
przetwory
Jeśli
podejrzewasz, że Twojemu dziecku szkodzi białko mleka krowiego, nie możecie
jeść NICZEGO, co zawiera to białko. Nawet śladowe jego ilości mogą powodować
reakcję organizmu i zmiany skórne. Zapomnij o podjadaniu – tylko kęs serniczka,
tylko łyk kawy z mlekiem od męża, tylko oblizanie łyżeczki z lodów – wówczas
wszelkie wyrzeczenia pójdą na marne, a na efekty diety będziesz czekać dłużej.
Nie
wolno Ci jeść jogurtów, serów, masła, śmietany, kefiru, maślanki.
Zamiast
masła możesz używać margaryny bezmlecznej – do smarowania może to być Rama
Olivio (uwaga, zawiera barwnik – kurkuminę), zielona Finea (uwaga, zawiera
lecytynę, najprawdopodobniej sojową), Benecol lub inna – ale koniecznie sprawdź
skład (producenci zmieniają skład co jakiś czas, więc warto kontrolnie
sprawdzać etykietki). Zwróć uwagę na serwatkę – to też białka mleka.
U nas
sprawdziła się Rama Olivio – nie należy ona do najtańszych margaryn, ale ma
znośny smak i wydaje się dobrze tolerowana przez alergików. Gdy Kuba był
malutki, używałam margaryny bezmlecznej Nova. Kuba miał wówczas paskudnego
liszaja na szyjce. Nijak nie mogliśmy go wyleczyć – liszaj uparcie powracał.
Kiedyś przypadkowo kupiłam inną margarynę do smarowania chleba, gdyż Novej nie
było w sklepie – liszaj zniknął raz na zawsze 

Przy
lżejszych postaciach alergii można używać masła sklarowanego. Klarowanie masła
polega na oddzieleniu tłuszczu od białka i zebraniu tego białka. Podgrzewa się
masło do temperatury ok. 50 st, na wierzch wypływa biała piana – to właśnie
jest białko, które należy zebrać i wyrzucić. Uwaga, w tak przygotowanym maśle
mogą zostać śladowe ilości białka. Pamiętaj, aby użyć masła dobrej jakości, z
dużą zawartością tłuszczu (ponad 82%) i bez zbędnych barwników i dodatków (np.
czerwone Łaciate).
Do
pieczenia możesz używać margaryny bezmlecznej – np. Maryna. Niestety, ale
musisz zrezygnować z kupnych ciast lub pieczonych przez rodzinę/znajomych.
Często zarzekają się oni, że nie dodali do ciasta mleka, a potem się okazuje,
że dali ‘troszeczkę’ masła czy margaryny mlecznej lub wysmarowali blachę
niedozwolonym tłuszczem.
Do
smażenia używaj oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron, dobrze sprawdza się
także Planta.
Gdy
przeszłam na dietę bezmleczną zaczęłam dokładnie czytać etykietki ze składem
produktów. Jakie było moje zdziwienie, gdy zdałam sobie sprawę, w jak dużej
grupie produktów jest mleko, serwatka lub kazeina.
Ciasteczka,
wafelki, drożdżówki, bułeczki maślane, grahamki, chleb tostowy, lody, czekolada
mleczna, cukierki mleczne (w tym krówki, toffi, irysy), gotowe gofry i
naleśniki – to wszystko musi zniknąć z Twojej diety oraz diety Twojego dziecka.
Zwróć
szczególną uwagę na pieczywo – na pierwszy rzut oka wydaje się bezpieczne, ale
lepiej mieć pewność. Ja dzwoniłam do piekarni (numer telefonu miałam z naklejki
na chlebie), aby się dowiedzieć, czy w chlebie, który jem na co dzień nie ma mleka
ani jego przetworów. Mleka nie było, ale pani po drugiej stronie linii była
bardzo zdziwiona
Wyeliminowanie
słodyczy nie było dla mnie wielkim problemem, – można bez nich żyć (zresztą znalazłam parę ciasteczek bez
mleka – czerwone Digestive, biszkopty, pierniczki, w chwilach kryzysu ratowałam
się paluszkami, chałwą, sezamkami, gorzką czekoladą i suszonymi owocami – jeśli
dziecko nie jest uczulone na żadne z tych produktów, nie ma powodu, dla którego
miałabyś sobie ich odmawiać).
Problem stanowiły dla mnie dodatki do chleba, a właściwie ich
brak – wędliny ciężko zastąpić czymś innym (szczególnie gdy sery też są
zakazane). Do większości z nich dodaje się białka mleka lub sojowe, nie mówiąc
o konserwantach i ulepszaczach.
Napisałam nawet maila do Morlin, poprosiłam ich o listę wędlin. które nie zawierają mleka i soi (Kuba też był na nią uczulony) – lista ta była bardzo krótka niestety.
Napisałam nawet maila do Morlin, poprosiłam ich o listę wędlin. które nie zawierają mleka i soi (Kuba też był na nią uczulony) – lista ta była bardzo krótka niestety.
W
przypadku eliminacji mleka, dobrze też odrzucić całą resztę krowy – czyli
wołowinę i cielęcinę. Te rodzaje mięs są często dodawane do kiełbas i
pasztetów, więc są one kolejną rzeczą na liście zakazanych produktów.
Najlepiej
nastawić się tutaj na własną produkcję wędlin (wbrew pozorom nie jest to takie
trudne – można upiec schab lub karkówkę w ‘foliowym piekarniku’ lub
samodzielnie zrobić pasztet). Wyjściem awaryjnym jest sklep z żywnością
ekologiczną – można poprosić panie ekspedientki o etykietki z wędlin i znaleźć
najbezpieczniejszy produkt.
Podczas
pieczenia i gotowania, mleko można często zastąpić wodą, a zupę zagęszczać
startym ziemniakiem lub żółtkiem. Możesz też używać mieszanki mlekozastępczej,
mleka sojowego lub ryżowego – ale uwaga, mleko to zmienia smak potraw w
charakterystyczny sposób.
Możesz
spróbować wprowadzić mleko kozie zamiast krowiego – nie zawsze jednak to się
udaje – zawarte w nim białka są bardzo podobne do tych krowich i często dzieci
się na nie uczulają.
Pamiętaj,
że będąc na diecie bezmlecznej musisz uzupełniać wapń. Ale tu możesz wpaść w
kolejną pułapkę – dodatki smakowe w wapnie musującym też lubią uczulać.
Najbezpieczniej kupić wapno bezsmakowe lub w tabletkach.
I jeszcze jedna pułapka – preparaty stosowane przy kuracjach
antybiotykowych takie jak Lakcid, Trilac i Lacidofil są produkowane przy użyciu
serwatki, więc nie mogą być stosowane u dzieci uczulonych na białko mleka
krowiego. Możesz jednak bezpiecznie stosować Enterol 250.
Autorem artykułu jest Agnieszka Kądziołka.
Autorem artykułu jest Agnieszka Kądziołka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz