Właściwości
odżywcze kapusty znane są od dawna. To niskokaloryczne warzywo zawiera wiele
cennych mikroelementów, jest bogate w witaminę C, jej spożywanie przyspiesza
metabolizm ze względu na korzystny wpływ na trawienie i perystaltykę jelit. Może być spożywana pod różnymi postaciami a wciąż
zachowuje swoje cenne składniki i właściwości. Nic więc dziwnego, że jedna z
najsłynniejszych diet powstała w oparciu o zupę
kapuścianą. Co to jest
dieta kapuściana i jak się właściwie ja stosuje?
Zalety
diety kapuścianej
Dieta
kapuściana zaliczana
jest do tak zwanych diet błyskawicznych. Oznacza to, że stosuje się ją przez
krótki czas – do dziesięciu dni. Dłuższe
stosowanie nie jest wskazane – dieta została skomponowana tak, aby zapewniać
jak najszybszą utratę kilogramów w krótkim czasie, ale nie jest zbilansowanym
programem żywieniowym na dłuższy czas stosowania – niedobór pewnych ważnych
składników, takich jak białka i tłuszcze, szybko dałby nam się we znaki. Poza
tym spożywanie dłuższy czas praktycznie jednego posiłku to tortura. Z tego powodu
dieta kapuściana to dieta kilkudniowa, a nie kilkumiesięczna czy kilkuletnia.
Jednak już w ciągu tygodnia możemy się na własnej skórze (lub raczej własnej
wadze) przekonać o jej skuteczności. Opiera się
ona na warzywach, które
jedzone, jako jedyny – poza owocami i w niektóre dni małą ilością białka
zwierzęcego – mają bardzo korzystny, oczyszczający i odchudzający wpływ na
organizm. Dieta kapuściana stosowana jest od lat, jest więc
sprawdzona i na pewno skuteczna, o ile będziemy się trzymać wytycznych zawartych
w programie. O skuteczności diety przekonały się zarówno gwiazdy ekranu czy
mody, jak i „zwykli” obywatele. W Polsce najsłynniejszym przypadkiem
schudnięcia dzięki diecie kapuścianej jest spektakularne schudnięcie prezydenta
Kwaśniewskiego – powrotu do szczupłej figury dokonał on właśnie dzięki
tej diecie.
Dla kogo?
Dieta
kapuściana, jak
każda dieta zresztą, nie nadaje się dla wszystkich. Przede wszystkim nie
powinny stosować jej osoby, które mają dużą nadwagę do zrzucenia. Potrzebują
oni długiego, zbilansowanego programu żywieniowego, który nie spowodowałby
niedoboru składników odżywczych nawet po długim
czasie stosowania diety, który to
czas stosowania jest konieczny, gdyż dużej nadwagi (10 kg i więcej) nie da się
zrzucić w ciągu tygodnia. Dlatego dieta kapuściana jest najbardziej odpowiednia
dla osób, które na przykład chcą się pozbyć trzech lub pięciu kilo, ale nie
więcej, niż siedmiu. I kolejne, może dość oczywisteprzeciwwskazanie, ale warto
o nim wspomnieć: dieta nie nadaje się dla osób, które nie lubią kapusty.
Oczywiście można sobie wyobrażać, że nawet nielubienie kapusty nie jest
przeszkodą do zastosowaniadiety, wystarczy zacisnąć zęby i jeść. Nie
oszukujmy się jednak: jedzenie jednej potrawy w dużych
ilościach przez tydzień byłoby trudne do zniesienia nawet dla osób, dla których potrawa ta
jest ulubionym daniem, a co dopiero dla ludzi, którzy i bez codziennego
jedzenia go nie cierpią. Jeśli nie lubiszkapusty, lepiej się nie torturuj i poszukaj
innej diety. Nikt nie mówił, że dieta kapuściana jest jedyną szybką dietą,
która działa.
Na czym to
polega
Program
diety kapuścianej jest
niezwykle prosty, zwłaszcza w porównaniu z wyrafinowanymi dietami wymagającymi
drogich, wymyślnych składników i poświęcania dużej ilości czasu na gotowanie.
Podstawą diety kapuścianej jest oczywiście kapusta, lepiej więc jeszcze przed
rozpoczęciem diety zaopatrzyć się w dużą jej ilość. Na kapuście gotuje się
gęstą zupę bez soli (za to z kilkoma warzywami dodatkowymi), którą można jeść
bez ograniczeń, nie tylko do nasycenia głodu. Wskazane jest nawet, aby jeść jej
jak najwięcej, żeby przyspieszyć metabolizm. Poza tym każdy dzień programu obejmuje
spożywanie niewielkiej ilości innych produktów – na przykład niektórych owoców.
Zapewnia to pewne urozmaicenie diety, błędem jest więc myślenie,
jakoby dieta kapuściana polegała na spożywaniu wyłącznie
jednej zupy. Tak, spożywa się jej najwięcej, ale nie tylko ona jest dozwolona w
tej diecie.
Plusy i
minusy
Dieta
kapuściana pozwala
zrzucić kilka kilogramów w bardzo krótkim czasie. Jej stosowanie nie jest
uciążliwe, zwłaszcza, że trwa tylko kilka dni. Przygotowanie kapuścianej zupy
jest bardzo tanie i bardzo proste, nie wymaga wiele zachodu ani długich godzin
spędzania w kuchni, poradzą sobie z nią nawet osoby nieumiejące gotować.
Niewątpliwie widać też efekty diety. Należy liczyć na utratę co najmniej dwóch
kilogramów w ciągu tygodnia, chociaż średnio traci się ich trzy-cztery, a nawet
sześć. Jednak wśród licznych plusów dieta ta ma też wady. Przede wszystkim jest
monotonna. Ograniczenie spożywanych posiłków tylko do jednego dania (praktycznie
jednego, bo chociaż w niektórych dniach dopuszczalne są inne produkty, to zupy
kapuścianej je się najwięcej) jest uciążliwe i dla wielu osób może okazać się
bardzo trudne. Dieta niewątpliwie wymaga więc silnej woli nawet mimo tego, że
trwa tak krótko. Poza tym należy liczyć się z ryzykiem, że po jej ukończeniu
nabierzemy (przynajmniej czasowego) wstrętu do kapusty. Utrzymanie nowej,
niższej wagi może być trudne, jeśli zaraz po zakończeniu diety rzucimy się na
jedzenie i zaczniemy w niekontrolowanych ilościach spożywać kaloryczne
produkty, których wcześniej sobie odmawialiśmy. Dlatego silna wola i pewna zmiana nawyków żywieniowych jest ważna również po zakończeniu
diety. Ponadto dieta nie nadaje się dla kobiet w ciąży (ciężarne w ogóle nie powinny jej
stosować, nawet przez dzień czy dwa, bo zapotrzebowanie kobiety w ciąży na
składniki odżywcze jest bardzo wysokie – stosując diety, zwłaszcza drastyczne,
można zaszkodzić i sobie, i dziecku) ani dla osób mających problemy ze
zdrowiem. Na pewno dobrze jest tak czy inaczej rozpoczynać dietę dopiero po
uprzedniej konsultacji ze swoim lekarzem. Jeśli nie będziemy stosować się do
tych zasad, możemy sobie poważnie zaszkodzić.
Autorem
artykułu jest Iza Salamon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz