środa, 2 maja 2012

Dieta Kapuściana


Większość z nas marzy o tym, by mieć zgrabne ciało, co pozwala również wpłynąć na własną samoocenę. Wszystko jest możliwe, jeśli tylko odnajdziemy się w sobie odpowiednie ilości samozaparcia oraz konsekwencji w działaniu. Dostępnych jest mnóstwo diet, które mogą sprawić, że odchudzanie wcale nie będzie ciężkim i żmudnym okresem w życiu, a stanie się czymś co przyniesie nam wiele korzyści, bez konieczności głodzenia się. Zanim jednak zdecydujemy się na wdrożenie w swoim życiu konkretnych zasad żywienia, warto zapoznać się z obecnymi na rynku dietami. Na początku należy określić cel działania. Jeśli interesuje nas zrzucenie zaledwie kilku kilogramów możemy to zrobić na własną rękę, jeśli jednak cierpi na nadwagę, to najlepiej jest skonsultować się ze specjalistą, który po wykonaniu odpowiednich badań będzie w stanie rozpisać nam nowe zasady żywienia.
Dużą popularnością cieszy się dieta kapuściana, która jest nazywana również dietą kalifornijską. Głównym założeniem tej diety jest, jak sama nazwa wskazuje, kapusta, a dokładnie specjalna warzywna zupa, która powoduje, że metabolizm ulega przyspieszeniu, a my bez wielkiego uczucia głodu, tracimy zbędne kilogramy. Reguły odchudzania w tej diecie nie jest specjalnie skomplikowane, dlatego jest to idealne rozwiązanie dla osób, które nie dysponują zbyt dużą ilością wolnego czasu, by przygotowywać finezyjne potrawy w domu. Aby przygotować zupę, która jest głównym składnikiem tej diety potrzebna nam będzie główka białej kapusty, cebule, zielone papryki, pomidory świeże lub też z puszki oraz seler naciowy. Warzywa gotujemy w towarzystwie pieprzu, pietruszki, curry, bazylii lub też estragonu- są to przyprawy, które śmiało można wykorzystywać w tej diecie.
Odchudzanie musi iść w parze z cierpliwością oraz konsekwencją, ponieważ efekty nie muszą być natychmiastowe i widoczny ubytek wagi może nastąpić dopiero po kilkunastu dniach. Dieta kapuścianapozwala jednak na nie odczuwanie głodu i dla osób, które lubią warzywa jest idealna oraz smaczna. Przez pierwsze dni możemy spożywać zupę w towarzystwie owoców (oprócz bananów) oraz warzyw ( z wyjątkiem fasoli czy grochu). W kolejnych dniach do diety możemy wprowadzać chude mięsa, na przykład pierś z kurczaka lub też rybę. Mięso najlepiej przygotowywać na parze lub też z minimalną ilością tłuszczu. W kolejnych dniach na talerzu może pojawić się również ciemny ryż.
Twórcy diety kapuścianej zgodnie twierdzą, że jest to jedyna metoda odchudzania, gdzie im więcej będziemy jeść, tym więcej spalimy kalorii oraz zgubimy zbędne kilogramy. Wynika to przede wszystkim z faktu, że takie mieszanki warzyw pozwalają na przyspieszenie przemiany materii oraz większe uczucie sytości. Skupiać się należy przede wszystkim na jedzeniu kapuścianej zupy, natomiast inne składniki, takie jak warzywa czy owoce traktować jedynie jako urozmaicenie jadłospisu. Osoby, które wypróbowały ten sposób odżywiania podkreślają, że możliwy jest tygodniowy ubytek wagi nawet na poziomie 5 kilogramów, dlatego też dieta wciąż cieszy się ogromną popularnością.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz